Kıbrıs'ın Tarihi
Kıbrıs'a insanların yerleşiminin MÖ 10000 yıllarını bulduğu tahmin edilmektedir. Adanın güneyinde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde ilk insan yerleşimcilerinin MÖ 9000 yıllarında bazı yapılar bıraktıkları görülmüş ve Cilalı Taş Devri döneminde buralara yerleştikleri anlaşılmıştır. Ayrıca ilk yerleşimcilerin Anadolu'dan gelmeye başladıkları, MÖ 7000 tarihlerinde de Filistin, Lübnan ve Suriye üzerinden de insanların buraya geldikleri tahmin edilmektedir.
Kıbrıs'ın İklimi
Kuzey Kıbrıs makro iklim sınıflandırılmasına göre ‘ yarı kurak ’ olarak adlandılan iklim kuşağı arasında yer alır. Aynı zamanda bir Akdeniz adasında yer almasından dolayı yaz mevsiminin sıcak ve kuru; kış mevsiminin ılık ve az yağışlı geçtiği Akdeniz İklimi görülür. Kuzey Kıbrıs’ın yıllık ortalama hava sıcaklığı 19.0 °C’ dir. Yıl boyunca en sıcak ay genellikle Temmuz ayıdır.
Bitki Örtüsü
Turunçgiller, zeytingillerin yanı sıra, makilik ve bodur ağaçlar Kıbrıs’ın genel bitki örtüsünü oluşturur.
Yaygın orman tipi ağaç türleri çam, servi, meşe ve sonradan adada yetiştirilen okaliptüstür. Kıbrıs'ta Gramineae otu da dâhil 150'ye yakın değişik türde, doğal olarak yetişen tahmini 1900 çeşit çiçekli bitki bulunmaktadır. Dünyada bilinen orkide türlerinden 30 kadarı Kıbrıs'ta yetişmektedir.
Kültürü
Kuzey Kıbrıs’ın toplum hayatı gelenek, görenek, adetleri ve sosyal yaşantıları doğal güzellikleri gibi çok renklidir. Düğün, sünnet, bayram, gibi sosyal törenleri, aile ilişkileri ve ailelerin bir araya gelip çeşitli etkinliklerde bulunması çok önemlidir. Toplumsal dayanışma duygusu çok yüksektir. Kıbrıs Türk Toplumunun karakteristik özelliklerinin başında “Konuk Ağırlama” gelir ki bu, tüm dünyada bilinen geleneksel Türk Konukseverliğinin ta kendisidir. Misafirlerin en kıdemlisi ve yaşlısı en saygın kişi olup tüm toplumun değer verdiği bir şekilde ağırlanır.